Samenvatting
Voorzieningen vorm je in verband met toekomstige verplichtingen en horen daarom bij het vreemd vermogen. Het gaat hierbij om verplichtingen waarvan nog niet bekend is wanneer ze zich zullen voordoen en welk bedrag hiermee gemoeid is.
Voorbeelden van voorzieningen zijn:
· onderhoudsvoorziening:
· garantievoorziening;
· voorziening incourante voorraden;
· voorziening debiteuren.
Een voorziening is niet hetzelfde als een reserve. Een reserve is onderdeel van het eigen vermogen. Een onderneming kan zelf beslissen waarvoor een reserve wordt gebruikt. Een voorziening is onderdeel van het vreemd vermogen. De onderneming wéét dat er een uitgave komt, alleen nog niet wanneer en voor welk bedrag.
Een voorziening is niet hetzelfde als een schuld. Bij een schuld is de hoogte van het bedrag bekend en ook het moment waarop de schuld moet worden terugbetaald; bij een voorziening weet de onderneming dat nog niet.
Van een toevoeging (‘dotatie’) aan de voorziening onderhoud maakt de onderneming de volgende journaalpost:
Van een onttrekking uit de voorziening onderhoud maakt de onderneming de volgende journaalpost:
Dubieuze debiteuren zijn klanten waarvan de onderneming vermoedt dat zij hun openstaande factuur niet – of niet volledig – zullen betalen.
Als een onderneming vindt dat de vordering op een debiteur dubieus is geworden, maakt zij de volgende journaalpost:
De onderneming kan de btw terugvragen zodra het zeker is dat de vordering (gedeeltelijk) oninbaar is. Het bedrag van de teruggaaf moet de ondernemer verwerken in de aangifte over het tijdvak waarin de oninbaarheid is ontstaan. Het terug te vragen btw-bedrag moet opgenomen worden als negatieve omzet met het daarbij behorende negatieve bedrag aan btw.
Van een definitief oninbare vordering maak je de volgende journaalpost:
Uit de computerboekhouding kun je de volgende rapportages samenstellen van de debiteuren:
· overzicht van de openstaande posten;
· ouderdomsanalyse van de openstaande posten;
· saldilijst;
· overzicht van de kredietruimte.
In het kader van een goed debiteurenbeheer kan een onderneming de volgende maatregelen nemen om de klanten te stimuleren om op tijd te betalen:
· een korting aanbieden voor ‘contante’ betaling;
· de kredietbeperkingstoeslag toepassen;
· factoring.
Bij factoring draagt de onderneming haar debiteurenportefeuille over aan een gespecialiseerd bedrijf (het factoorsbedrijf). De onderneming ontvangt dan direct het grootste deel van de vorderingen op debiteuren, maar moet hiervoor wel een vergoeding betalen aan het factoorsbedrijf.